کتاب « افتاد تو حوض نقاشی...» به قلم پیرایه یغمایی و تصویرگری آرمین نوایی منتشر شد. این کتاب که نامش را از يک شعر فولکلور فارسی وام گرفته، داستان يک گنجشگک بازيگوش است که در حوض نقاشی به رنگهای گوناگون سر میزند و آنها را در طبیعت زنده پيدا میکند. اين کتاب رنگشناسی را با آهنگ موزون و شاعرانهای به کودکان میآموزد و آنان را با رنگ پديدههای طبیعی آشنا میکند. این داستان شاعرانه برای کودکان زير دبستان تا کلاس دوم ابتدایی سروده شده است.
پیرایه یغمایی شاعر و پژوهشگر- يکی از ردههای جدی کارش- به دلیل اهميت پرورش نسل آينده- پرداختن به ادبیات کودک و نوجوان است و سالهاست که در اين راه قدم و قلم میزند و کتابهای بسیاری در این زمينه سروده و نوشته و پرداخته است. تا کنون کتابهای «هفتواد» و «تا بشویم آب را در جوی شعر» از این شاعر توسط انتشارات دادکین منتشر شده.
تصويرگری این کتاب را آرمین نوایی برعهده داشته که با زیبایی تمام و همراهی کامل از عهدهی کار برآمده.
روزی که با شلیک 2 موشک هوایت شونده از ناو وینسنس متعلق به نیروی دریایی آمریکایی، هواپیمایی آبهای خلیجفارس سرنگون و 298 مسافر آن از مرد و زن، کودک و نوجوان و کهنسال از دست میروند و در میان آنها 66 کودک زیر 13 سال و 53 زن بودند.
نویسنده کتاب تفنگ و عروسک، قلم برداشته و به سراغ خانوادههای بازمانده از این واقعه رفته تا شرحی از حال آنها را از نظرگاه متفاوتی بررسی کند.
او در مقدمه مینویسد: «این حادثه غمبار با گذشت بیش از سه دهه هنوز مورد بررسی کامل در محکمهای صالح قرار نگرفتهاست. از یک نظر این حادثه فقط برگی از پرونده اختلاف بین دو دولت ایران و امریکا است، اما از سوی دیگر ۲۹۰ نفر انسان بیگناه قربانی یک زیادهطلبی ماجراجویانه قرار گرفتهاند، و صدها خانواده برای همیشه داغدار عزیزانشان شدهاند. ۶۵ کودکی که در این حادثه مظلومانه جان باختند، حق داشتند زنده بمانند، زندگی کنند و از نعمت زیستن در کنار پدر و مادرشان بهره گیرند. اما آنان از این حق بزرگشان محروم شدند، فقط به این دلیل ساده که یک نفر تصمیم گرفت ماشه را بکشد.»
اين داستان که يکی از داستانهای زیبا و فلسفی شاهنامه است که پيرايه يغمايی بازپردازی و سادهنویسی کرده و تصويرگری آن را آرزو اميدبخش انجام داده.
پیرایه یغمایی دربارهی بازپردازی اين داستان میگويد:«اين داستان کاملاً نمادين است و در ساختار زيربنايی خود تمثيلهای بسيار دارد و ازجمله داستانهايی است که رگههای فلسفی آن کمتر شناخته شده. داستان از نظر تاریخی و جغرافیایی ما ارزش بسیار دارد، چون در کرمان و شهر کجاران و ارگبم اتفاق میافتد و افزون بر آن به فرهنگ اجتماعی ما در آن زمان اشاره دارد و نشانگر نقش پربار زنان و دختران در آن روزگاران دور و دير است.»
در مجموع میتوان گفت که در این داستان افسانه، حقیقت، تاریخ و اسطوره با هم آمیختهاند و پیرایه یغمایی دلیل جذب شدن و پرداختن به این داستان را همین تناقضها و شگفتیهای آن میداند.
پيرايه يغمايی شاعر و پژوهشگری است که به دلیل اهميت پرورش نسل آينده در آثارش به ادبیات کودک و نوجوان پرداخته و سالهاست در اين راه قدم و قلم می زند، و سرودهها و نوشتههای بسیاری در این زمينه دارد.
تصويرگری کتاب را آرزو اميدبخش تصويرگرجوان و خوشفکر برعهده داشته که با زیبایی تمام و همراهی کامل از عهدهی کار برآمده و به کتاب رونق بسیار بخشيده.
این کتاب درباره خاطرات اسماعیل یغمایی، باستانشناس پیشکوست ایران است. این خاطرات بخش ناگفتهای از تاریخ شفاهی معاصر بهشمار میرود، تکههایی از تاریخ که تا به امروز به نگارش درنیامده. او بعد متفاوتِ شخصیتهایی چون محمد مصدق، صادقهدایت، ملکالشعرا بهار و... در این کتاب ثبت کرده است.