کتاب « افتاد تو حوض نقاشی...» به قلم پیرایه یغمایی و تصویرگری آرمین نوایی منتشر شد. این کتاب که نامش را از يک شعر فولکلور فارسی وام گرفته، داستان يک گنجشگک بازيگوش است که در حوض نقاشی به رنگهای گوناگون سر میزند و آنها را در طبیعت زنده پيدا میکند. اين کتاب رنگشناسی را با آهنگ موزون و شاعرانهای به کودکان میآموزد و آنان را با رنگ پديدههای طبیعی آشنا میکند. این داستان شاعرانه برای کودکان زير دبستان تا کلاس دوم ابتدایی سروده شده است.
پیرایه یغمایی شاعر و پژوهشگر- يکی از ردههای جدی کارش- به دلیل اهميت پرورش نسل آينده- پرداختن به ادبیات کودک و نوجوان است و سالهاست که در اين راه قدم و قلم میزند و کتابهای بسیاری در این زمينه سروده و نوشته و پرداخته است. تا کنون کتابهای «هفتواد» و «تا بشویم آب را در جوی شعر» از این شاعر توسط انتشارات دادکین منتشر شده.
تصويرگری این کتاب را آرمین نوایی برعهده داشته که با زیبایی تمام و همراهی کامل از عهدهی کار برآمده.
ماجرای گردآوری این کتاب به سال ۱۳۹۹ برمیگردد، زمانی که محوطه باستانی چگاسفلی در بهبهان خوزستان در خطر نابودی قرارداشت، انتشارات دادکین از کودکان ایران خواست تا نقشهایی از آثار کشف شده از این محوطه باستانی بکشند و برای این انتشارات ارسال کنند. این فراخوان به منظور آشنایی و تشویق بیشتر بچهها با آثار تاریخی و میراثفرهنگی ایران داده شده بود تا کودکان ایران بیش از پیش با آثار باستانی ایران آشنا شوند و خودشان حافظان میراثفرهنگی این سرزمین باشند.
اسماعیل یغمایی، باستانشناس پیشکسوت و سرپرست هیات باستانشناسی ارجان بهبهان از این ایده حمایت کرد، کار گردآوری کتاب را فاطمه علیاصغر انجام داد، و سرانجام پس از بررسی نقاشیها و نوشتههایی که کودکان برای انتشارات ارسال کردند، این کتاب به چاپ رسید.
اين داستان که يکی از داستانهای زیبا و فلسفی شاهنامه است که پيرايه يغمايی بازپردازی و سادهنویسی کرده و تصويرگری آن را آرزو اميدبخش انجام داده.
پیرایه یغمایی دربارهی بازپردازی اين داستان میگويد:«اين داستان کاملاً نمادين است و در ساختار زيربنايی خود تمثيلهای بسيار دارد و ازجمله داستانهايی است که رگههای فلسفی آن کمتر شناخته شده. داستان از نظر تاریخی و جغرافیایی ما ارزش بسیار دارد، چون در کرمان و شهر کجاران و ارگبم اتفاق میافتد و افزون بر آن به فرهنگ اجتماعی ما در آن زمان اشاره دارد و نشانگر نقش پربار زنان و دختران در آن روزگاران دور و دير است.»
در مجموع میتوان گفت که در این داستان افسانه، حقیقت، تاریخ و اسطوره با هم آمیختهاند و پیرایه یغمایی دلیل جذب شدن و پرداختن به این داستان را همین تناقضها و شگفتیهای آن میداند.
پيرايه يغمايی شاعر و پژوهشگری است که به دلیل اهميت پرورش نسل آينده در آثارش به ادبیات کودک و نوجوان پرداخته و سالهاست در اين راه قدم و قلم می زند، و سرودهها و نوشتههای بسیاری در این زمينه دارد.
تصويرگری کتاب را آرزو اميدبخش تصويرگرجوان و خوشفکر برعهده داشته که با زیبایی تمام و همراهی کامل از عهدهی کار برآمده و به کتاب رونق بسیار بخشيده.