این کتاب ترجمهی فارسی گزارش کمیاب کاوش دو گورستان مهم پیش از تاریخ از سوی لویی واندنبرگ است. شاگردانش اِرنی هرینک و برونو اُوِرلت آن را با دقتی بینظیر در سال 1996 م. به چاپ رساندند. گورستانهای هَکَلان و پَرچینه کهنترین شواهد باستانشناختی از زندگی کوچرو را دارند.
کتاب «جهان ایرانی و همسایگانش در پیش از تاریخ» برای نخستینبار نگاه تازهای دارد به تمدنهای باستانی که در خاورمیانه در دورههای مهم تکامل بشری به وجود آمدند.
آنها از بطن سوخته خود بار دیگر ققنوسوار قویتر و پیشرفتهتر بلند شدند تا بقا پایدار بماند.
کتاب « افتاد تو حوض نقاشی…» به قلم پیرایه یغمایی و تصویرگری آرمین نوایی منتشر شد. این کتاب که نامش را از يک شعر فولکلور فارسی وام گرفته، داستان يک گنجشگک بازيگوش است که در حوض نقاشی به رنگهای گوناگون سر میزند و آنها را در طبیعت زنده پيدا میکند. اين کتاب رنگشناسی را با آهنگ موزون و شاعرانهای به کودکان میآموزد و آنان را با رنگ پديدههای طبیعی آشنا میکند. این داستان شاعرانه برای کودکان زير دبستان تا کلاس دوم ابتدایی سروده شده است.
پیرایه یغمایی شاعر و پژوهشگر- يکی از ردههای جدی کارش- به دلیل اهميت پرورش نسل آينده- پرداختن به ادبیات کودک و نوجوان است و سالهاست که در اين راه قدم و قلم میزند و کتابهای بسیاری در این زمينه سروده و نوشته و پرداخته است. تا کنون کتابهای «هفتواد» و «تا بشویم آب را در جوی شعر» از این شاعر توسط انتشارات دادکین منتشر شده.
تصويرگری این کتاب را آرمین نوایی برعهده داشته که با زیبایی تمام و همراهی کامل از عهدهی کار برآمده.
کتاب «باستانشناسی جنوب شرقی فلات ایران» نوشتهی سیدمنصور سیدسجادی از باستانشناسان پیشکسوت ایران است که ما را به دنیای کمتر شناختهشدهی باستانشناسی جنوب شرق ایران و محوطههای تمدنی همسایهاش می برد. کتاب نقبی است به تمدن ناشناخته جنوب شرق فلات ایران که همواره از دید پژوهشگران نهان بوده.
برخی بر این باورند که حدود پنجهزار سال پیش در آسیای غربی تنها دو مرکز تمدنی عظیم کشاورزی و یکجانشینی قابلتوجه یعنی میانرودان در یک سو و دشت سند در سوی دیگر وجود داشته، و به همین سبب نخستین شهرهای بزرگ و سازمانیافته در این مناطق گسترش یافته و پایهگذاران شیوه زندگی امروزین شدهاند. این دیدگاه اما دارای ایرادهای بنیادین است؛ مهمترین آن ناشناخته ماندن تمدنهای باشکوه و بزرگ پهنهی جنوب شرقی ایران است چرا که کمتر و بسیار دیرتر از محوطههای باستانی بینالنهرین ایران کاوش شدهاند. این کتاب بر آن است تا محوطههای کلیدی جنوب شرق ایران و همسایگانش را معرفی و از آثار نادیدهاش بگوید، به این امید که روزی گوهر نهان این تمدنها شناخته شود.
«درباره مرمت» سلسله کتابهایی است درباره مرمت آثار فرهنگی ایران که به همت «رسول وطندوست» از استادان پیشکسوت مرمت تالیف و ترجمه شده است. این کتاب قرار است مسیری نو در زمینه مرمت آثار فرهنگی ایران باشد. جلد یکم این مجموعه شامل «نوشتههایی پیرامون بنیانهای حفاظت و مرمت میراثفرهنگی» میشود. در این کتاب مجموعه مقالاتی از استادان و کارشناسان این حوزه گرد هم آمده که راهگشای مرمت اصولی در ایران باشد. در این کتاب میتوانید مقالاتی از سیدمحمد بهشتی، یوکا یوکیلهتو، مهدی مجابی، دیوید. ا. اسکات، اصغر محمد مرادی، پریسا عبدالهی، استفان سایمون، فرامرز پارسی، علیرضا قلینژاد، سودابه یوسفنژاد، مهرناز آزادی بویاغچی، سیدعلی محمد رفیعی، مینا کوشکی، شهرام رهبر، سیامک علیزاده، عادله محتشم، فایق توحیدی، اسکندر مختاری، عیسی اسفنجاری، احسان ستوده، محسن موحدی، مهدی رازانی، فاطمه صحتی، بیتا خوانساری عتیق، منیژه هادیان دهکردی، یاسر حمزوی، میثم کساییان، محسن امامی، افشین یزدانی و فهیمه همایون بخوانید.
در مقدمه کتاب آمده است: «دو سال پیش بود که فکر اولیهی این کار یعنی انتشار مجموعهای از مقالات پیشکسوتان و نیز نسلهای بعدی آنها در مورد حفاظت و مرمت آثار تاریخی–فرهنگی در قالب کتاب شکل گرفت. به همین خاطر فراخوانی داده شد تا علاقمندان نوشتههای خود را در چهارچوب موارد اعلامشده ارسال کنند.» این کتاب اما در نهایت با مجموعه مقالاتی از استادان مرمت در ایران شکل گرفت.
درباره مرمت جلد دوم شامل نوشتههایی دربارهی پژوهش و اجرا در حفاظت و مرمت میراث فرهنگی است. چرا که میراثفرهنگی سرمایه و دارایی بیبدیلی است که پاسداشت و معرفی بهینه آن نقش کلیدی در توسعهی پایدارکشور دارد. در مقدمه این کتاب آمده است: «یکی از نیتها در شروع کار کنار هم قراردادن دانش و تجربهی همهی کسانی است که در رشتههای مختلف این حوزه کار میکنند. بدین ترتیب شاید آشنایی این اندیشمندان و بزرگان با اندیشههای یکدیگر سبب شود که خانواده مرمت بیشتر بههم نزدیک شده و از این راه پیشرفتهای علمی و بنیادین این رشتهی مهم علمی، فرهنگی، هنری بیش از پیش میسر شود.»
کتاب شامل مقالاتی از محمدحسن محبعلی، احمد منتظر، سعید قاسمینژاد، مهرنوش شریفیان، افشین ابراهیمی، اسدالله جودکی عزیزی، صابر اسدی، فرشید رحیمی کلهرودی، عاطفه نقدی، امیرحسین کریمی، سیدمحمدامین امامی، بابک رفیعی علوی، معین اسلامی، پرویز هلاکويی، لادن شکرگذار جهرمی، عبدالله جبل عاملی، محمدحسن صالبیان، محمدرضا محمودی قوژدی، مرجان میانآبی شوشتری، حمید فدایی، کلودیو پروسپری پورنا و جوزپا ماریا فازیو است.
کتاب «کرمان باستان» تالیف سیدمنصور سیدسجادی، باستانشناس پیشکسوت و کاوشگر شهر سوخته و محوطه جیرفت نقبی است به کهنترین آثار سکونتی انسان در دوران نوسنگی کرمان. در بررسیهای باستانشناسی انجام شده در این ناحیه تعداد 10 محوطه از این دوران در اطراف تل آتشی و بقایای آثار 11 مرحله معماری بهدست آمد. صنایع و ابزارهای سنگی موجود در این محل شامل دو مجموعه حاصله از کاوشها و نمونههای جمعآوری شده از سطح محوطه بوده که به دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و مطالعه شدهاند.
در نتیجه این مطالعات و مقایسه و توجه به پژوهشهای دیگر در سایر محوطههای دوران نوسنگی جنوب شرقی ایران، به نظر میرسد که روستاهای این دوران منطقه با استفاده از صنایع سنگی تولید شده از مواد خام محلی شکل گرفته و ابزارهای مورد نیاز برای کشاورزی و شکارورزی روستانشینان را فراهم آوردهاند.
در پیشدرآمد کتاب آمده: «تولید ابزارها در محل صورت میگرفته و آثار چنین صنایعی در کرمان در محوطههای تپه آتشی و اطراف آن و تپه یحیی و گز طویله به دست آمده است. این گروه از تولیدات محوطههای نامبرده دارای برخی مشترکات هستند که عمدهترین آنها تولیدات تیغهها و ریزتیغههاست که به صورت ترکیبی در ابزارهای شکارورزی و کشاورزی استفاده میشده است. صنایع دیگر این روستاها شامل ساخت مهرههای تزئینی از سنگهای مختلف است.»